Ανάκτηση δεδομένων απο USB στικάκι ή κάρτα μνήμης και ανάκτηση δεδομένων απο SSD δίσκο | Ανάκτηση Δεδομένων - Data RecoveryΑσφαλής Διαγραφή Αρχείων - Data Destruction - Safe Data Delete

Ανάκτηση δεδομένων απο USB στικάκι ή κάρτα μνήμης και ανάκτηση δεδομένων απο SSD δίσκο

Ανάκτηση Δεδομένων απο USB - - anaktisi dedomenon apo usb - anaktisi apo usb
 • Χάλασε το USB στικάκι μου !
 • Δεν μπορώ να δώ τα δεδομένα μου στο usb flash...
 • Έσπασε το φλασάκι μου το USB!
 • Χάθηκαν τα αρχεία απο το USB stick...
 • Το USB εμφανίζει μηδενική χωρητικότητα !
 • Το USB flash μου ζητάει format κάθε φορα που το συνδέω !

Στην κατηγορία της ανάκτησης δεδομένων απο NAND chip, όπως τεχνικά ονομάζεται στο εργαστήριο μας κατατάσσονται όλα τα παρακάτω μέσα αποθήκευσης :

 • Ανάκτηση Δεδομένων απο usb flash
 • Ανακτηση Δεδομενων απο στικάκι usb
 • Επαναφορά αρχείων απο κάρτα μνήμης

Έσπασε το φλασάκι μου το USB!

Δεν είναι λίγες οι φορές που κακομεταχειριζόμαστε τα φλασάκια (USB Sticks) τα οποία έχουμε στην τσέπη μας. Κάθε μήνα στα εργαστήρια της TicTac Data Recovery έρχονται υποθέσεις όπου έχει σπάσει το φλασάκι με αποτέλεσμα είτε να έχει πάθει ζημιά το εξωτερικό μέρος, είτε σε πιο δύσκολες ακόμα περιπτώσεις να έχει πάθει ζημιά το εσωτερικό μέρος του USB Flash. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής βλάβης οι μηχανικοί μας θα επισκευάσουν τα ηλεκτρονικά ή θα χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία του USB Flash σας και θα τα "μεταφέρουν" σε ένα άλλο υγειές κύκλωμα για την εξαγωγή των δεδομένων. Προσοχή! στις περιπτώσεις αυτές δεν έχει προτεραιότητα να επισκευάσουμε το αρχικό φλασάκι, αλλά να εξάγουμε τα δεδομένα του και να σας τα παραδώσουμε. 

Σε δύσκολες περιπτώσεις όπου το φλασάκι έχει πατηθεί και υπάρχει ράγισμα στο κύκλωμα θα χρειαστέι να διαβάσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε τον NAND chip το οποίο περιέχεται. Η διαδικασία αυτή ειναι χρονοβόρα και δεν έχει σίγουρα αποτελέσματα, παρ' όλα αυτά το εργαστήριο μας είναι εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα για την διεκπεραίωση της εργασίας αυτής.

Προβλήματα λογικής ανάκτησης δεδομένων σε κάρτες μνήμης ή usb flash stick

Στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε με κάρτες μνήμης ή usb στικάκια στα οποία έχει γίνει κατα λάθος διαγραφή ή format και δεν υπάρχει κρατημένο backup απο τον πελάτη. Αν ο πελάτης δεν έχει προβεί σε χρήση software αυτοβούλως, τότε έχουμε πάνω απο 95% πιθανότητα ανάκτησης. Αν όμως έχουν χρησιμοποιηθεί προγράμματα ανάκτησης απο τον ίδιο το χρήστη ή άλλο τεχνικό, τότε ενδεχομένως έχουν γίνει ενέργειες οι οποίες μας αποτρέπουν να ανακτήσουμε τα αρχεία σας. Διαβάστε περισσότερα στο κεφάλαιο : Λογική Ανάκτηση Δεδομένων.

Προβλήματα στην ηλεκτρονική πλακέτα απο το usb stick

Πολλές φορές λόγω στατικού ηλεκτρισμού, υγρασίας, μεγάλης θερμοκρασίας ή ακόμα και έκθεση σε μαγνητικά πεδία, το ηλεκτρονικό κύκλωμα απο τα flash usb ή τις κάρτες μνήμης παρουσιάζει προβλήματα. Εκεί δεν είναι δυνατή η επαναφορά των αρχείων αν δεν υπάρξει επισκευή της ηλεκτρονικής πλακέτας. Αν οι ζημιές είναι μεγάλες, τότε εξάγεται το NAND chip απο το κύκλωμα και αποκωδικοποιείται στα εργαστήρια μας, διαδικασία η οποία απαιτεί αρκετό χρόνο και έχει βεβαρυμένο τελικό κόστος για τον πελάτη.

Κόστος Ανάκτησης απο USB φλασάκι ή κάρτα μνήμης

Σε περιπτώσεις που έχουμε προβλήματα στο Software (προβληματικά partitions, διαγραφή δεδομένων, format κλπ) η τιμή στην ανάκτηση δεδομένων κυμαίνεται μεταξύ 100-200€ και συνήθως η εργασία κρατάει 2-5 ημέρες. Σε περίπτωση όμως που υπάρχουν ηλεκτρονικά προβλήματα και διάφορα άλλα θέματα με το hardware του αποθηκευτικού μέσου, τότε απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός και εργασία για την εξαγωγή και την αποκωδικοποίηση του NAND Chip. Εκεί το κόστος ξεκινάει απο 300€ και μπορεί να φτάσει και πάνω απο 1000€ αναλόγως τη δυσκολία της αποκωδικοποίησης. Μια τέτοια διαδικασία φυσικά έχει και την ανάλογη καθυστέρηση, δηλαδή ο χρόνος που απαιτείται για την ανάκτηση δεδομένων μπορεί να φτάσει και αρκετές εβδομάδες.

Η εταιρία μας είναι η μόνη εταιρία στην Ελλάδα που διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό απο 3 κατασκευαστές για να μπορέσει να φέρει εις πέρας ακόμα και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις όταν ο πελάτης μπορεί να πληρώσει τις εργατώρες της έρευνας μας. Έχουν ανακτηθεί πολλά chip απο usb ή κάρτες μνήμης που είχαν χαρακτηριστεί ώς μή ανακτήσιμα απο εταιρίες του εξωτερικού.

Σε κάθε περίπτωση ο πελάτης καλείται να πληρώσει το κόστος της διάγνωσης για να γίνει εξέταση του μέσου του και μετά την διάγνωση του ανακοινώνεται το τελικό κόστος και ο χρόνος παράδοσης.

Αποκωδικοποίηση των NAND Chips

Όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να εξάγουμε δεδομένα απο ένα στικάκι USB ή απο μια memory card, τότε γίνεται προσεκτική αποκόλληση του NAND chip που βρίσκεται πάνω στο κύκλωμα. Το NAND chip αυτό περιέχει όλα τα δεδομένα που υπήρχαν στο αποθηκευτικό μας μέσον και βασική προϋπόθεση είναι να βρίσκεται σε λειτουργική κατάσταση.

Τα δεδομένα που βρίσκονται στο chip αυτό, είναι καταγεγραμμένα στο δεκαεξαδικό σύστημα και κωδικοποιημένα. Την αποκωδικοποίηση τους ουσιαστικά αναλαμβάνει το Controller chip το οποίο συνήθως είναι κατεστραμμένο. Η εργασία μας λοιπόν στηρίζεται στην εξαγωγή των κωδικοποιημένων δεδομένων (Dump the NAND chip) και αποκωδικοποίηση τους. Ο αλγόριθμος αποκωδικοποίησης ενός NAND chip μπορεί να είναι απλός, δηλαδή να πάρει στον τεχνικό κάποιες εργατώρες για να βρεί τον τρόπο κωδικοποίησης, αλλά μπορεί να είναι και ιδιαίτερα πολύπλοκος και να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ή και μήνες για να αποκωδικοποιηθούν τα δεδομένα. Φυσικά η διάρκεια της έρευνας αυτής επιβαρύνει την τελική τιμή της ανάκτησης.

Στα εργαστήρια TicTac Laboratories γίνεται καθημερινά παραλαβή μεγάλου όγκου NAND chips απο την Ελλάδα και το εξωτερικό και αυτό διότι διαθέτουμε τόσο τα εργαλεία όσο και την εξειδίκευση στην αποκωδικοποίηση των NAND chips. Η ερευνητική ομάδα μας έχει βοηθήσει στην αποκωδικοποίηση εκατοντάδων αλγορίθμων NAND chips και συνεχώς ανατροφοδοτεί με την έρευνα της τις εταιρίες ανάκτησης δεδομένων του εξωτερικού και τις κατασκευάστριες εταιρίες. Με συνεργασίες τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα, αλλά και με συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια, η ερευνητική ομάδα της TicTac Labs μπορεί να κατεφέρει περιπτώσεις που θεωρήθηκαν "μη ανακτήσιμες" αρκεί το NAND chip να βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Απο τί μέσα γίνεται ανάκτηση ;

Τα παρακάτω μέσα έχουν όλα ώς βάση τα NAND chips ή παρόμοια chips για την αποθήκευση των δεδομένων του χρήστη. Επομένως ανάλογα το είδος του chip έγκειται και η δυσκολία. Μεγαλύτερη δύσκολια υπάρχει στα monolith chips (mini SD, XD κλπ).

Στην εταιρία μας μπορεί να πραγματοποιηθεί ανάκτηση δεδομένων απο :

 • απο Data Cards όλων των τύπων
 • SD
 • SmartMedia
 • xD Media
 • microSD
 • monolith chips

Ανάκτηση Σκληρού δίσκου SSD

Ανάκτηση Δεδομένων απο SSD δίσκοΈνας σκληρός δίσκος SSD έχει ακριβώς την ίδια δομή με ένα USB Flash στικάκι χοντρικά. Πολλοί θεωρούν οτι οι SSD δίσκοι είναι πιο ασφαλείς όσον αφορά την αξιοπιστία τους διότι δεν έχουν κινητά μέρη. Αυτό είναι αλήθεια καθώς στους SSD δίσκους δεν θα βρεί κανείς κεφαλές, πλατώ και άλλα κινητά μηχανικά μέρη που βρίσκουμε στους συμβατούς σκληρούς δίσκους. Ένας SSD δίσκος αποτελείται απο μια ηλεκτρονική πλακέτα με διάφορα ολοκληρωμένα κυκλώματα ενώ το βασικό μέρος αποθήκευσης είναι τα NAND Chips.

Οι SSD δίσκοι μπορεί να μην κινδυνεύουν απο πτώση ή άλλα μηχανικά προβλήματα, όμως κινδυνεύουν απο :

 • Υψηλές μεταβολές στην τροφοδοσία τους
 • Απότομα κλεισίματα
 • υπερτάσεις
 • στατικό ηλεκτρισμό
 • υγρασία
 • υψηλά μαγνητικά πεδία

Οι πιο γνωστές εταιρίες κατασκευής SSD σκληρών δίσκων αυτή τη στιγμή είναι η Sandisk, η Toshiba, Intel και OCZ. Αν λάβει κανείς υπ' όψιν οτι ακόμα η τιμή ενός SSD σκληρού δίσκου είναι υψηλή, είναι εύκολο να κατανοήσει οτι και τα φαινόμενα ανάκτησης δεδομένων απο SSD δίσκο είναι αρκετά μειωμένα.

Η ανάκτηση δεδομένων απο SSD σκληρό δίσκο είναι όμοια με την ανάκτηση δεδομένων απο USB στικάκι ή κάρτα μνήμης, όμως λόγω του μεγάλου αριθμού των NAND chips, ο βαθμός δυσκολίας είναι ιδιαίτερα υψηλός αλλά και ο χρόνος που απαιτείται είναι αρκετά μεγαλύτερος. Το κόστος ανάκτησης δεδομένων απο SSD σκληρό δίσκο ξεπερνά τα 1000€ ενώ ο χρόνος παράδοσης συνήθως ξεπερνά τις 2 εβδομάδες.