Από την Βόρεια Κορέα στον υπολογιστή μας. Ο κόσμος είναι μικρός, για αυτό χρειαζόμαστε back up. | Ανάκτηση Δεδομένων - Data RecoveryΑσφαλής Διαγραφή Αρχείων - Data Destruction - Safe Data Delete

Από την Βόρεια Κορέα στον υπολογιστή μας. Ο κόσμος είναι μικρός, για αυτό χρειαζόμαστε back up.

Ένας νέος τύπος κακόβουλου λογισμικού έχει κάνει πρόσφατα την εμφάνισή του σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Το κωδικό όνομα που του δόθηκε είναι το Rombertik.

Η βασική διαφορά του Rombertik από τα υπόλοιπα κακόβουλα λογισμικά (malware) έγκειται στο γεγονός ότι το Rombertik έχει καταστροφικές συνέπειες για τον υπολογιστή τον οποίο έχει μολύνει εάν ανιχνευθεί.

Το Rombertik είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ανακόπτει ουσιαστικά οποιασδήποτε μορφής κείμενο εισέρχεται σε ένα παράθυρο του browser. Και η μετάδοση του γίνεται από τα διάφορα spam emails ή το «ψάρεμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου» (email phishing).

Εισβάλλοντας σε έναν υπολογιστή, το Rombertik κάνει πολλαπλούς ελέγχους για να ελέγξει εάν ο ηλεκτρονικός υπολογιστής έχει αντιληφθεί την παρουσία του. Αυτή η συμπεριφορά δεν μας είναι άγνωστη. Αλλά όπως αναφέραμε και παραπάνω, το Rombertik είναι μοναδικό. Έτσι, όταν αντιληφθεί ότι ο υπολογιστής μας το εντόπισε και κάνει προσπάθεια να το αναλύσει τότε με έναν άμεσο και άκρως επιθετικό τρόπο προσπαθεί να καταστρέψει ολοσχερώς τον υπολογιστή μας, συμπεριλαμβανομένων όλων των αρχείων που βρίσκονται σε αυτόν.

Τέτοια κακόβουλα λογισμικά που χρησιμοποιούν την μέθοδο «σκούπα», ή αλλιώς «wiper», έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν. Τέτοιου τύπου ήταν για παράδειγμα τα λογισμικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά της Νότιας Κορέας το 2013(και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται κατά καιρούς, κυρίως σε εθνικές επετείους ή επετείους έναρξης του πολέμου) και κατά της Sony to 2014. Πιθανολογείται ότι πίσω από αυτές τις επιθέσεις κρύβεται η Βόρεια Κορέα. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποδειχτεί απόλυτα.

Για αυτόν τον λόγο και επειδή ο διαδικτυακός κόσμος είναι πολύ μικρός και υπερβολικά συνδεδεμένος, πρέπει να προσέχουμε τις επαφές μας στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο. Να ανοίγουμε links και αρχεία με μεγάλη προσοχή ενώ σίγουρα να αποφεύγουμε οποιαδήποτε χρήση τους όταν προέρχεται από κάποιον ύποπτο αποστολέα και να τα διαγράφουμε άμεσα. Τέλος, το σημαντικότερο βήμα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα δεδομένα μας είναι το back up. Και back up όχι μόνο σε ένα usb stick ή κάπου στο cloud. Back up σοβαρό, σχεδιασμένο και εκτελεσμένο άψογα. Γιατί των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. 

by tags / 0 Comments

Share

Comments