Διαγράφεται οριστικά η μνήμη του Android και του Tablet σας μετά απο εργοστασιακές ρυθμίσεις; | Ανάκτηση Δεδομένων - Data RecoveryΑσφαλής Διαγραφή Αρχείων - Data Destruction - Safe Data Delete

Διαγράφεται οριστικά η μνήμη του Android και του Tablet σας μετά απο εργοστασιακές ρυθμίσεις;

*Του Γιώργου Στεφανίδη

 

Αρκετές φορές είναι αναγκαία η οριστική διαγραφή των δεδομένων από τις φορητές συσκευές μας.

Για παράδειγμα όταν θέλουμε να δωρίσουμε το κινητό μας σε ένα μέλος του οικογενειακού περιβάλλοντος ή κάποιον φίλο. Η οριστική διαγραφή δεδομένων είναι επιτακτική φυσικά όταν θέλουμε να πουλήσουμε το κινητό μας, ούτως ώστε να μην βρεί κάποιος τις ξεχασμένες μας φωτογραφίες.

Βασικότερος σκοπός της οριστικής διαγραφής είναι να εξασφαλίσουμε ότι τα δεδομένα που είχαν αποθηκευτεί κατά την διάρκεια της χρήσης δεν θα φτάσουν στα χέρια τρίτων

Η πρώτη λύση που μας έρχεται στο μυαλό είναι να πάμε και να κάνουμε "Εργοστασιακές Ρυθμίσεις" / "Εργοστασιακό Reset" ή Factory Reset. Θεωρητικά αυτή η λειτουργία επαναφέρει το κινητό μας στην αρχική του κατάσταση διαγράφοντας τα δεδομένα.

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά όταν επιλέγουμε την επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων που διαγράφει τα δεδομένα της μνήμης;

Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει μια πρόσφατη  έρευνα του πανεπιστημίου του Cambridge. Οι ερευνητές αγόρασαν από το eBay 21 μεταχειρισμένες συσκευές από 5 διαφορετικούς κατασκευαστές με διαφορετικές εκδόσεις λειτουργικού Android. Εδώ θα μιλήσουμε λίγο τεχνικά για να κατανοήσουμε σε περισσότερο βάθος το τι συμβαίνει και που βρίσκεται ο κίνδυνος.

 

Οι ερευνητές εμβάθυναν την ερευνά τους σε 4 πεδία.

 

  • Την μνήμη Flash και η συσχέτιση της με το σύστημα αρχείων.

Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν για μόνιμη αποθήκευση των δεδομένων μια μνήμη Flash. Οι αρχικές εκδόσεις του Android είχαν άμεση πρόσβαση στην μνήμη και οποιοσδήποτε έλεγχος για σφάλματα στην μνήμη γινόταν άμεσα από το λειτουργικό σύστημα. Οι μεταγενέστερες εκδόσεις χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους εξομοίωσης της μνήμης Flash και έτσι το λειτουργικό δεν έχει άμεση πρόσβαση στην μνήμη.

 

  • Τα επίπεδα ασφαλούς διαγραφής δεδομένων.

Αρχικά τονίζουν ότι το λειτουργικό σύστημα όταν διαγράφουμε ένα αρχείο δεν διαγράφει τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στην μνήμη απλά διαγράφει το όνομα του από τον πίνακα που έχει καταχωρημένα τα αρχεία.

-    Υψηλότερο επίπεδο διαγραφής είναι η καταστροφή του αναλογικού σήματος που έχει αποθηκευτεί στο μέσο.

-    Δεύτερο επίπεδο είναι η ψηφιακή καταστροφή των δεδομένων όπου τα δεδομένα καταστρέφονται και η ανάκτηση τους είναι αδύνατη με οποιοδήποτε ψηφιακό μέσο.

-    Τρίτο επίπεδο είναι η λογική διαγραφή των δεδομένων όπου τα δεδομένα δεν μπορούν να ανακτηθούν μέσω εντολών πρόσβασης στην μνήμη.

 

  • Πρόσβαση στις διεπαφές του Linux Kernel.

Από την στιγμή που τα Android κινητά χρησιμοποιούν τον πυρήνα του Linux υπάρχει     και η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτόν. Αρκετές εφαρμογές με δικαιώματα υπερχρήστη μπορούν να πραγματοποιήσουν κλήσεις συστήματος και να διαγράψουν δεδομένα με απευθείας πρόσβαση στην μνήμη.

 

  • Διαμερίσματα Δεδομένων -  Data Partitions

Το λειτουργικό σύστημα Android χρησιμοποιεί 3 διαμερίσματα για την αποθήκευση δεδομένων

-            Το 1ο Διαμέρισμα αποθηκεύει τα κρυφά δεδομένα των εφαρμογών

-            Το 2ο Διαμέρισμα αποθηκεύει τα δεδομένα του χρήστη

-            Το 3ο Διαμέρισμα είναι η εξωτερική μνήμη αποθήκευσης δεδομένων του χρήστη.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ! Αφού λοιπόν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την επιλογή “Επαναφορά Εργοστασιακών Ρυθμίσεων” που διαγράφει τα δεδομένα του χρήστη και επαναφέρει την συσκευή στην αρχική κατάσταση, κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στα παλαιότερα δεδομένα.

 

Αρχικά κατάφεραν και ανέκτησαν συνομιλίες που είχαν γίνει χρησιμοποιώντας την συσκευή (όπως SMS) ακόμη και τα email που είχε λάβει και στείλει ο χρήστης. Έπειτα προχώρησαν σε περαιτέρω ανάλυση των συσκευών και ανέκτησαν τα στοιχεία εισόδου του χρήστη στις εφαρμογές της Google.

Πολλοί θα αναρωτηθούν τι μπορεί να κάνει κάποιος με τα δεδομένα που θα ανακτήσει;

Μπορεί να εκβιάσει τον χρήστη ότι θα διαρρεύσει στο κοινό ή σε τρίτα άτομα φωτογραφίες ή συνομιλίες. Επίσης μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε τραπεζικά στοιχεία του ή σε στοιχεία που συσχετίζονται με την εργασία του.

 

Ποιό είναι λοιπόν το πόρισμα; Οι εργοστασιακές ρυθμίσεις διαγράφουν τα δεδομένα μας;

Η απάντηση είναι οτι δυστυχώς οι εργοστασιακές ρυθμίσεις ΔΕΝ είναι ασφαλής μέθοδος για διαγραφή των δεδομένων μας σε Androi... τουλάχιστον όχι ακόμα.

Άρα τι θα γινει; Οι χρήστες θα σταματήσουν να πουλάνε και να ανταλλάσσουν μεταχειρισμένα κινητά και tablet; Επίσης δεν θα εμπιστεύονται την αποθήκευση και διαχείριση ευαίσθητων δεδομένων όπως τραπεζικές συναλλαγές και εφαρμογές υγείας;

Η λύση είναι η σωστή και πλήρης διαγραφή των δεδομένων μας. Πως όμως γινεται αυτό και τι λύσεις υπάρχουν;

Η λύση στην ασφαλή διαγραφή δεδομένων σε Android έρχεται απο την εταιρία Tabernus!

Η Tabernus έχει ένα λογισμικό πιστοποιημένης οριστικής διαγραφής δεδομένων, το οποίο έχει φέρει η TicTac Data Recovery στην Ελλάδα που κάνει μια πολύ απλή αλλά πιστοποιημένη διαδικασία. Διαγράφει τα πάντα οριστικά και ασφαλώς απο το κινητό μας. Είτε είναι Android, είτε είναι iPhone είτε είναι ακόμα και σκληρός δίσκος ή USB, η Tabernus μας εξασφαλίζει οτι δεν θα βρεί κανένας δεδομένα όταν αναλάβει να διαγράψει οριστικά το μέσον. Η κάθε άδεια διαγραφής της Tabernus κοστίζει 7€ + ΦΠΑ και συνήθως η εφαρμογή της απο ένα κατάστημα μπορεί να φτάσει τα 12€ + ΦΠΑ.

Αξίζει λοιπόν κάποιος να ρισκάρει τα δεδομένα του να αλλάξουν χέρια για να γλιτώσει 15€; 

Περισσότερες πληροφορίες για την Tabernus και τις λύσεις που παρέχει μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

* Ο Γιώργος Στεφανίδης είναι φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και πρόεδρος του Φοιτητικού Παραρτήματος ΙΕΕΕ του Πανεπιστημίου.

by tags / 0 Comments

Share

Comments