Επιδιόρθωση Firmware Σκληρού δίσκου | Ανάκτηση Δεδομένων - Data RecoveryΑσφαλής Διαγραφή Αρχείων - Data Destruction - Safe Data Delete

Επιδιόρθωση Firmware Σκληρού δίσκου

  • Ο σκληρός δίσκος ξαφνικά εξαφανίστηκε απο το σύστημα μου
  • Ο σκληρος δισκος εμφανίζει χωρητικότητα 0GB και δεν υπάρχουν αρχεία
  • Ο δισκος ζητάει format
  • Ο δίσκος δεν μπορεί να ξεκινήσει, ακούγεται τακ τακ - Click of Death
  • O hard disk ακούγεται να γυρίζει αλλά δεν έχω πρόσβαση στα δεδομένα

Τα παραπάνω προβλήματα είναι συχνά συμπτώματα ενός σκληρού δίσκου με πρόβλημα στο Firmware. Δεν αποτελούν φυσικά μια έγκυρη διάγνωση του δίσκου εάν τα συναντήσετε, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να διαπιστωθεί μόνο κατόπιν ελέγχου απο εξειδικευμένα διαγνωστικά εργαλεία.

Τι είναι το firmware του σκληρού δίσκου ;

To hard disk firmware θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ώς το "λειτουργικό σύστημα" του σκληρού δίσκου. Είναι κώδικας ο οποίος κατευθύνει τη λειτουργία των διάφορων ηλεκτρονικών και μηχανικών μερών του δίσκου. Χωρίς ορθά λειτουργικό firmware ο σκληρός δίσκος δεν μπορεί να επιτελέσει καμμία λειτουργία ανάγνωσης ή εγγραφής.

Γιατί χαλάει το Firmware του σκληρού δίσκου ;

Το firmware βρίσκεται στις περισσότερες συσκευές σκληρων δίσκων, γραμμένο τόσο στα platters (επιφάνειες δεδομένων) του hard disk όσο και στην πλακέτα του δίσκου σε κάποια συγκεκριμένα chip. Άρα είτε ένα ηλεκτρονικό πρόβλημα στην πλακέτα, είτε κάποια bad sectors στην επιφάνεια του δίσκου μπορούν να "χαλάσουν" την αναγνωσιμότητα αυτή του κώδικα και να καταστήσουν άχρηστο ένα σκληρό δίσκο.

Αποκατάσταση του firmware

Η αποκατάσταση του firmware του δίσκου είναι μια εξειδικευμένη εργασία που πραγματοποιείται με την χρήση εξειδικευμένων εργαλείων τα οποία διαθέτουν εταιρίες ανάκτησης δεδομένων. Με την χρήση αυτών των μηχανημάτων, τις εξειδικευμένες ενέργειες αλλά και τη χρήση του κατάλληλου συνδιασμού απο firmware άλλων υγειών δίσκων μπορεί σιγά σιγά να αποκατασταθεί η λειτουργία ενός χαλασμένου δίσκου με πρόβλημα στο firmware. Η αποκατάσταση του προβληματικού firmware μπορεί να πάρε απο μερικά λεπτά έως και αρκετές ημέρες, ή λόγω της κρισημότητας των μερών του κώδικα που χάλασε, μπορεί να μην μπορεί να επισκευαστεί ο δίσκος. Συνήθως οι δίσκοι οι οποίοι έχουν firmware προβλήματα επισκευάζονται και δεν καταστρέφονται απο τη διαδικασία της ανάκτησης δεδομένων, πράγμα που ισχύει για προβλήματα μηχανικής φύσεως.

Σε ποιούς δίσκους έχουμε τα περισσότερα Firmware προβλήματα ;

Πολύ συχνά φαινόμενα με Firmware προβλήματα έχουν οι δίσκοι Seagate και οι Western Digital. Η σειρά των δίσκων Seagate Barracuda 7200.11 παρουσίασε πολλά προβλήματα, ειδικά οι σειρές των 500GB και 1TB.

Ο σκληρός δίσκος Seagate Barracuda 7200.11 δεν αναγνωρίζεται ή δείχνει 0 GB χωρητικότητα

Το πρόβλημα σε σκληρό δίσκο Barracuda 7200.11 που δεν αναγνωρίζεται ξεκινάει απο σφάλμα που παρουσιάζεται στο firmware αλλά μπορεί να προχωρήσει και σε σοβαρότερα προβλήματα. Για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εξ' αρχής το χρόνο και το κόστος μια τέτοιας περίπτωσης.

Επίσης στους Western Digital δίσκους συναντάμε πολλά firmware corruptions και κάποια απο αυτά ειναι μη επισκευάσιμα. Στην Tictac αντιμετωπίζονται όλα τα firmware προβλήματα και διαθέτουμε εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας απο διαφορετικές εταιρίες για να σας παρέχουμε λύσεις.