Πρόβλημα ηλεκτρονικής πλακέτας σε σκληρό δίσκο | Ανάκτηση Δεδομένων - Data RecoveryΑσφαλής Διαγραφή Αρχείων - Data Destruction - Safe Data Delete

Πρόβλημα ηλεκτρονικής πλακέτας σε σκληρό δίσκο

 • Ο σκληρός δίσκος έχει καμένο chip και μυρίζει καμμένο ;
 • Μυρίζει η πλακέτα του δίσκου έντονα ;
 • Υπάρχει υπερθέρμανση στην ηλεκτρονική πλακέτα ;
 • Δεν ξεκινάει καθόλου να γυρίζει ο δίσκος ;
 • Ο σκληρος δισκος δεν παίρνει ρεύμα καθόλου ;
 • Έχουν σπάσει τα βίσματα σύνδεσης του δίσκου ;

Πρόβλημα στην πλακέτα του σκληρού δίσκου (πρόβλημα στο PCB)

Ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στους δίσκους που παραλαμβάνουμε στο εργαστήριο μας είναι οι ηλεκτρονικές βλάβες σε κάποιο σημείο του κυκλώματος τις πλακέτας του δίσκου (δηλαδή το PCB). Καμμένες αντιστάσεις, δίοδοι, σκασμένα ολοκληρωμένα chip, χαλασμένοι "δρόμοι" είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται καθημερινά απο το εξειδικευμένο προσωπικό μας.

Υπερτάσεις απο το δίκτυο του ρεύματος μπορεί να περάσουν μέσα στο σύστημα του υπολογιστή μας και να προκαλέσουν ηλεκτρονική ζημιά σε ευαίσθητα κυκλώματα όπως αυτό του σκληρού δίσκου. Για να αποφύγετε τέτοιες καταστάσεις χρησιμοποιείτε UPS με σταθεροποιητή τάσης. Αρκετές φορές μπορεί η υπέρταση να προκληθεί και απο το ίδιο το τροφοδοτικό του υπολογιστή, συμβάν απο το οποίο δεν μπορούμε να προστατευθούμε. Μια υπέρταση όταν φτάσει στην ηλεκτρονική πλακέτα του δίσκου, μπορεί απλά να καταστρέψει μια δίοδο ή να προχωρήσει στα ολοκληρωμένα κυκλώματα και τότε η ζημιά ειναι μεγαλύτερη. Πολύ συχνό πρόβλημα κυρίως στους Western Digital είναι η καταστροφή του SMOOTH chip πάνω στην πλακέτα, που ειναι το σύστημα οδήγησης της κεφαλής. Όταν παρουσιάζεται τέτοια βλάβη συνήθως το ρεύμα έχει περάσει και μέσα στο δίσκο και έχει κάψει και το κύκλωμα του Pre Amplifier που βρίσκεται πάνω στην κεφαλή του δίσκου.

Οι περιπτώσεις όπου έχουμε πρόβλημα στην πλακέτα στους σύγχρονους δίσκους, δεν είναι κάτι απλό. Όλοι διαθέτουν ένα ROM chip το οποίο πρέπει να αντικατασταθεί ή να προγραμματιστεί ξανά, με χρήση ειδικών εργαλείων όπως το PC-3000. Τέτοια εργαλεία δεν διατίθενται ευραίως στην αγορά λόγω του μεγάλου κόστους τους. Στην TicTac υπάρχουν μονάδες PC-3000 αλλά και άλλα εξειδικευμένα εργαλεία τα οποία επιτρέπουν την επισκευή ή τον επαναπρογραμματισμό της πλακέτας του δίσκου.

Τεχνικά θέματα

Δεν είναι συνετό να δοκιμάζετε να αντικαταστήσετε την πλακέτα του δίσκου σας !

 1. Μια προβληματική πλακέτα δίσκου μπορεί να είναι μόνο το φαινομενικό πρόβλημα. Όταν περνάει υπέρταση απο το ηλεκτρονικό κύκλωμα του δίσκου μπορεί να περάσει και μέσα στο δίσκο και να κάψει το κύκλωμα του preamplifier.
 2. Αν αποπειραθεί αλλαγή πλακέτας στο δίσκο, έστω και συμβατής και το πρόβλημα δεν είναι η πλακέτα αλλά ο preamplifier του δίσκου ή οι κεφαλές του, τότε μπορεί να καταστήσετε τον δίσκο σας μη ανακτήσιμο λόγω εσωτερικής κακής λειτουργίας. Στο εργαστήριο μας πριν αποφανθούμε οτι φταίει η πλακέτα του δίσκου, ελέγχεται εκτενώς με το διαγνωστικό εργαλείο ούτως ώστε να διαπιστωθεί οτι είναι λειτουργική και αν όχι που βρίσκεται το πρόβλημα.
 3. Οι πλακέτα του δίσκου στα νέα μοντέλα πριν τοποθετηθεί σε δίσκο πρέπει να επαναπρογραμματιστεί για να λειτουργήσει.
 4. Δεν πρέπει να πειράζετε την αρχική πλακέτα του δίσκου σας και θα πρέπει πάντα να έχουμε την αρχική πλακέτα για να κάνουμε ανάκτηση. Πολλές απο τις πληροφορίες για την εκκίνηση του δίσκου βρίσκονται αποθηκευμένες μόνο στην αρχική πλακέτα του δίσκου.
 5. Στο internet θα βρείτε αρκετούς να πουλάνε πλακέτες δίσκων. Για τους παραπάνω λόγους δεν ειναι συνετό να θέτετε τα δεδομένα σας σε κίνδυνο με πειραματισμούς. Αν τα δεδομένα σας δεν είναι τόσο σημαντικά και δεν μπορείτε να επωμισθείτε το κόστος της ανάκτησης δεδομένων, μπορείτε να πειραματιστείτε. Αν όμως πρόκειται για σημαντικά αρχεία για τα οποία δεν έχετε backup, δεν είναι συνετό να τα θέσετε σε κίνδυνο. Πολλές φορές οι πειραματισμοί των πελατών μας έχουν καταστήσει τους δίσκους μη ανακτίσημους απο κανένα.
 6. Η πιο ορθή τακτική ειναι να απευθυνθείτε στην εταιρία μας πριν κάνετε οτιδήποτε, να πάρετε μια οικονομική προσφορά και αν δεν αντέχετε το κόστος να πειραματιστείτε.

Αν λοιπόν τα δεδομένα είναι κρίσιμα καλέστε μας άμεσα για να κάνουμε διάγνωση στο δίσκο σας.