Ανάκτηση Δεδομένων απο RAID 5 σύστημα 15 δίσκων σε Νοσοκομείο | Ανάκτηση Δεδομένων - Data RecoveryΑσφαλής Διαγραφή Αρχείων - Data Destruction - Safe Data Delete

Ανάκτηση Δεδομένων απο RAID 5 σύστημα 15 δίσκων σε Νοσοκομείο

Η εταιρία TicTac Data Recovery ανέλαβε μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση ανάκτησης δεδομένων, η οποία αφορούσε γνωστό Νοσοκομείο το οποίο διέθετε ένα Server με 15 δίσκους χωρητικότητας 1tb ο καθένας. Τα δεδομένα ήταν κρίσιμης σημασίας για το Νοσοκομείο αφού αφορούσε υποθέσεις ασθενών με μια ιστορικότητα 12ετίας. Σε περίπτωση που τα αρχεία αυτά δεν μπορούσαν να ανακτηθούν το Νοσοκομείο θα έχανε όλο το ιατρικό ιστορικό ενός ολόκληρου τμήματος. 

Η TicTac Data Recovery λόγω του ότι είναι η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα που έχει ISO27001 & ISO9001, τα οποία διασφαλίζουν την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ήταν μοναδική επιλογή για το Νοσοκομείο.

Αναφορικά, το εργαστήριο Ανάκτησης Δεδομένων της TicTac έχει διαχειριστεί υποθέσεις μεγάλου όγκου, υψηλής κρισιμότητας και ιδιαίτερης ευαισθησίας απο άποψη προσωπικών δεδομένων, απο πολλούς δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Τεχνικό Κομμάτι

Στο εργαστήριο ήρθαν 15 δίσκοι οι οποίοι οι 12 ήταν λειτουργικοί, οι 2 είχαν πρόβλημα κεφαλών και ο 1 είχε αρκετά bad sectors. Ένα σύστημα Raid 5 μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάποιες απώλειες όμως ένα RAID 5 με 3 χαλασμένους δίσκους είναι μια δύσκολη υπόθεση. Επίσης το μέγεθος των δεδομένων ήταν περόπου 12TB πράγμα που ανέβαζε αρκετά το επίπεδο δυσκολίας λόγω της διαχείρισης μεγάλου όγκου δεδομένων. Ο Τεχνικός διευθυντής της TicTac Μιχάλης Μίγγος, εξήγησε οτι πρόκειται για μια πολύ ακριβή υπόθεση η οποία έχει μεγάλα ρίσκα αποτυχίας, όμως εγγυήθηκε οτι οι μηχανικοί της TicTac θα προσπαθήσουν με κάθε δυνατό μέσο να φέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα.

Η υπόθεση ξεκίνησε με τη στρατηγική να αποκατασταθεί 1 drive με πρόβλημα κεφαλών και να γίνει Imaging του δίσκου με τα bad sectors. Η αλλαγή κεφαλών έγινε άμεσα (καθώς υπήρχαν τα απαραίτητα ανταλλακτικά) όμως o δίσκος με τα bad sectors έκανε imaging πάρα πολύ αργά και καθυστέρησε την υπόθεση. Επίσης το πρώτο drive στο οποίο έγινε αλλαγή κεφαλών φάνηκε να μην συγχρονίζεται με την υπόλοιπη συστοιχία του RAID 5, που σημαίνει οτι είχε βγεί εκτός λειτουργίας νωρίτερα. 

Τελικός απολογισμός

Μετα απο περίπου 30 εργάσιμες ημέρες όλα σχεδόν τα δεδομένα (σχεδόν 100%) απο το σύστημα ανακτήθηκαν επιτυχώς και δόθηκαν δείγματα των ανακτημένων δεδομένων στον πελάτη για έλεγχο. Το format του μαγνητικού τομογράφου ήταν ιδιαίτερο και χρειάστηκαν ειδικά προγράμματα για να μπορέσουμε να τρέξουμε τα δείγματα σε PC και να επαληθεύσουμε την ακεραιότητα των δεδομένων, καθώς τα μόνα αρχεία που υπήρχαν στο συστημα ήταν αυτα.

by tags / 0 Comments

Share

Comments