Η μεγαλύτερη απειλή - Κρυπτογράφηση αρχείων απο ιό / Ransomware | Ανάκτηση Δεδομένων - Data RecoveryΑσφαλής Διαγραφή Αρχείων - Data Destruction - Safe Data Delete

Η μεγαλύτερη απειλή - Κρυπτογράφηση αρχείων απο ιό / Ransomware

Σε γνωστό λογιστήριο κρυπτογραφήθηκαν τα δεδομένα και ο φοροτεχνικός εκτός απο την προσωπική απώλεια, έχει να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις σε πελάτες που δεν θα υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους.

Γνωστός οργανισμός αντιμετωπισε πρόσφατα πρόβλημα με Ransomware. Ο κρυπτοϊος μόλυνε εκτός απο τους υπολογιστές γραφείου, τον κεντρικό Server με αποτέλεσμα να χαθεί όλη η χρηματοοικονομική εικόνα του οργανισμού.

Ιδιώτες πέφτουν καθημερινά θύματα απο Ransomware και χάνουν ψηφιακά αρχεία προσωπικών φωτογραφιών ετών. 

Σήμερα θα αναφερθούμε στις δύο μεγαλύτερες απειλές των τελευταίων ετών που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια δεδομένων και την δημιουργία ανεπανόρθωτων καταστάσεων απο την απώλεια της ψηφιακής σας περιουσίας.

  1. Τα Ransomware: Η μάστιγα των τελευταίων ετών - Ιοί που κρυπτογραφούν τα δεδομένα σας
  2. Αποθηκευτικά μέσα (σκληροί δίσκοι) με μεγάλα ποσοστά εργοστασιακών προβλημάτων

1. Τα Ransomware: Η μάστιγα των τελευταίων ετών - Ιοί που κρυπτογραφούν τα δεδομένα σας

Ας εξηγήσουμε όμως τι είναι ένα Ransomware η κρυπτοιός. Πρόκειται για μια μάστιγα που βασανίζει την κοινότητα της πληροφορικής τα τελευταία χρόνια. Η εξαρση των ιών αυτού του τύπου, μεταδίδονται κυρίως μέσω email ή άνοιγμα αρχείων που περιέχουν ένα δόλωμα (αρχείο απο τράπεζα, απο κάποια εταιρία courier, ένα invoice ή κάποιο PDF αρχείο). 

Το θύμα ανοίγοντας το μήνυμα αυτό, ή κάνοντας κλικ πάνω σε κάποιο σύνδεσμο ενεργοποιεί το κακόβουλο λογισμικό το οποίο ξεκινά κατ' αρχήν συνήθως τον αναδιπλασιασμό του και κατα δεύτερο προχωράει σε κλείδωμα των αρχείων. Ο αναδιπλασιασμός ουσιαστικά γίνεται μέσω τοπικού δικτύου (απροστάτευτοι δικτυακοί δίσκοι, κοινόχρηστοι φάκελοι κλπ) αλλά και μέσω συνδεδεμένων αποθηκευτικών μέσων (π.χ. εξωτερικός δίσκος, Usb).

Στη συνέχεια το Ransomware συνήθως ξεκινάει να λειτουργεί στο παρασκήνιο κρυπτογραφώντας όλα τα αρχεία του υπολογιστή ή του προσβεβλημένου δικτυακού πόρου. Παράδειγμα κατα προτίμηση κρυπτογραφούνται αρχεία Microsoft Word, Excel, Access, PDF, αρχεία εικόνων αλλά και το χειρότερο... βάσεις SQL οι οποίες καθιστούν άχρηστο οποιοδήποτε CRM ή λογιστικό πρόγραμμα που τρέχει στην επιχείρηση.

Η αποκρυπτογράφηση των αρχείων γίνεται εάν διαθέσετε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στον άγνωστο κακόβουλο κατασκευαστή του ιού με εντελώς ανώνυμο τρόπο, ο οποίος δεν είναι και ποτέ εγγυημένος οτι μπορεί να δώσει τη λύση.

Στην TicTac διαθέτουμε την τεχνογνωσία να σας βοηθήσουμε σε ένα ποσοστό των περιπτώσεων καθώς η έρευνα στο συγκεκριμένο αντικείμενο είναι ιδιαίτερα αργή παγκόσμια. [ Μάθετε περισσότερα για την ανάκτηση δεδομένων απο Ransomware εδώ... ]

Μα έχω Backup, πρέπει να ανησυχώ κι εγώ;

Δυστυχώς το Backup δεν είναι αρκετό! Για την ακρίβεια πολλά συστήματα που ήδη χρησιμοποιούνται απο τις επιχειρήσεις είναι επίσης ευάλλωτα σε επιθέσεις και όταν χτυπήσει ο ιός Ransomware κρυπτογραφούνται και τα Backup αρχεία με αποτέλεσμα ο χρήστης να είναι αβοήθητος.

Στην TicTac Data Recovery χρησιμοποιούμε τα τελευταία χρόνια, με πολύ καλά αποτελέσματα το σύστημα Backup/Disaster Recovery της Storagecraft το οποίο προσφέρει την καλύτερη δυνατή προστασία και έχει βγάλει ασπροπρόσωπους τους πελάτες μας που το έχουν προτιμήσει. Ακόμα και μετά απο επίθεση ιού Ransomware οι πελάτες μας κατάφεραν σε λίγη ώρα να επαναφέρουν πλήρως τα συστήματα τους.

Οι μηχανικοί μας διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να μελετήσουν την υπάρχουσα υποδομή σας και να σας προτίνουν τη βέλτιστη λύση για να προστατεύσετε τα συστήματα σας απο παρόμοιες απειλές. [ Ζητήστε σήμερα κιόλας μια δωρεάν αυτοψία μηχανικού μας για το Backup / Disaster Recovery Plan ] της επιχείρησης σας ή του υπολογιστή σας.

2. Αποθηκευτικά μέσα (σκληροί δίσκοι) με μεγάλα ποσοστά εργοστασιακών προβλημάτων

Στην TicTac Data Recovery, πραγματοποιούμε ανάκτηση δεδομένων απο χαλασμένους σκληρούς δίσκους απο το 1999. Ενώ θεωρούσαμε οτι λόγω της ενημέρωσης του κόσμου για το backup και τις επιπτώσεις έλλειψης backup, οι υποθέσεις που θα λαμβάναμε με τα χρόνια θα ήταν όλο και λιγότερες, έχει συμβεί ακριβώς το αντίθετο.

Η δουλειά μας έχει πολλαπλασιαστεί. Μάλλιστα έχει πολλαπλασιαστεί σε μεγάλο βαθμό.

Που οφείλεται όμως αυτό; 

Μερικοί απο τους βασικούς λόγους που έχουμε περισσότερες περιπτώσεις απώλειας δεδομένων, είναι οι παρακάτω:

  • Ο κόσμος χρησιμοποιεί όλο και περισσότερα αποθηκευτικά μέσα (USB Flash, SSD, εξωτερικούς δίσκους, εσωτερικούς δίσκους, MicroSD, συστήματα RAID κλπ), διότι η απαιτήσεις για αποθηκευτικό χώρο όλο και αυξάνονται
  • Δεν είναι ενημερωμένοι για το Backup και δεν τηρείται σωστά
  • Τα προβλήματα στα ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα έχουν πολλαπλασιαστεί, συγκεκριμένα χαλάνε σκληροί δίσκοι πριν τη λήξη της εγγύησης τους. [ Διαβάστε εδώ μια έρευνα για τα ποσοστά των σκληρών δίσκων που χαλάνε... ].
  • Οι σκληροί δίσκοι SSD βγάζουν πάρα πολλά προβλήματα

Τί γίνεται όταν ένας σκληρός δίσκος χαλάσει; Δεν έχω εγγύηση;

Όταν χαλάσει ένα αποθηκευτικό μέσο, ο κατασκευαστής εξ' ορισμού ευθύνεται μόνο στο να αντικαταστήσει το χαλασμένο υλικό (hardware) και αυτό ακριβώς κάνει, δίνετε το παλιό σας μέσον, εφόσον αυτό ειναι σε εγγύηση και σας παραδίδει ένα κενό καινούριο μέσο. Δυστυχώς αν το κάνετε αυτό, τα δεδομένα σας έχουν χαθεί για πάντα.

Αν λοιπόν σας τύχει κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα ο δίσκος να έρθει απο ένα εργαστήριο ανάκτησης δεδομένων, όπως η TicTac Data Recovery, για να κάνουμε απόπειρα να ανακτήσουμε τα αρχεία σας και μετά να δείτε τι θα κάνετε με την εγγύηση και την αντικατάσταση του. Η υπηρεσία της ανάκτησης δεδομένων είναι μια χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία η οποία μπορεί να ξεκινήσει κόστος μερικών εκατοντάδων ευρώ και να φτάσει πάνω απο 1000€ ανάλογα την εργασία που απαιτείται σε κάθε περίπτωση.

DRP: Η καινοτομία στο χώρο της ασφάλισης - Ασφαλίζουμε τα δεδομένα σας!

Η TicTac Data Recovery σε συνεργασία με την Generali και την IQBrokers, έφερε ένα νέο τύπο ασφαλιστηρίου, το οποίο λειτουργεί συμπληρωματικά με την εγγύηση του σκληρού σας δίσκου, αλλά με την αγορά του συμβολαίου DRP ασφαλίζετε τα δεδομένα σας!

Με ένα υποτυπώδες κόστος (περίπου 30€) μπορείτε να ασφαλίσετε σήμερα για 2 χρόνια τα δεδομένα σε κάθε αποθηκευτικό σας μέσο. Αυτό σημαίνει οτι για κάθε μέσο που ασφαλίζεται μέσω του DRP (Data Rescue Plan), εάν προκύψει απώλεια δεδομένων, αναλαμβάνει η ασφαλιστική εταιρία Generali να καλύψει όλα τα έξοδα της ανάκτησης δεδομένων στο εργαστήριο μας.

[ Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το Data Rescue Plan της Generali... ]

by tags / 0 Comments

Share

Comments