Σκληρός Δίσκος: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις | Ανάκτηση Δεδομένων - Data RecoveryΑσφαλής Διαγραφή Αρχείων - Data Destruction - Safe Data Delete

Σκληρός Δίσκος: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Και έρχεται, λοιπόν, μία μέρα που ξυπνάς και πας να ανοίξεις τον υπολογιστή σου και…boom! Αυτό ήταν, έτσι χωρίς καμία προειδοποίηση ο σκληρός δίσκος σου αποφάσισε ότι δεν θέλει να αποθηκεύεις τα δεδομένα σου σε αυτόν και σταματά να λειτουργεί και να ανταποκρίνεται στις εντολές σου.

Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν έχεις κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα backup, ξεχνάς φωτογραφίες, μουσική, videos, έγγραφα σημαντικά για τη δουλειά σου και όποιο άλλο αρχείο είχες αποθηκεύσει σε αυτόν.

Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να σε πιάσει πανικός γιατί είμαστε εδώ για να ανακτήσουμε επιτυχώς τα δεδομένα σου. Επίσης, μην νιώθεις άσχημα ότι δεν κάνεις backup διότι, γενικά, μόνο το 35% των χρηστών υπολογιστών κάνουν backup τα δεδομένα τους μία φορά το μήνα. Aλλά  ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να δούμε 5 σημαντικά πράγματα που πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε για αυτό το μέσο αποθήκευσης, οπότε ας μην χάνουμε χρόνο!

 

1.    Πιο συχνή αιτία απώλειας δεδομένων

Το 40% περίπου των χρηστών θεωρεί ότι η κυριότερη αιτία καταστροφής ενός σκληρού δίσκου είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, το ανθρώπινο λάθος δηλαδή. Και όμως αυτό δεν είναι αλήθεια.

Η πραγματικότητα είναι ότι προβλήματα που έχουν να κάνουν με το hardware ή το σύστημα του δίσκου αποτελούν την κύρια αιτία καταστροφής του. Το ποσοστό σε αυτή την περίπτωση είναι σχεδόν 30%, ενώ ο ανθρώπινος παράγοντας έρχεται δεύτερος με ποσοστό 27%. Οπότε, μην αρχίσετε να αδικείτε τον εαυτό σας όταν και αν συμβεί το κακό.

Επιπλέον, η πιθανότητα να καταστραφεί ο δίσκος σας από ιούς ή άλλα προβληματικά προγράμματα είναι πολύ μικρή, μόλις 7%.

 

2.    Ο καλύτερος τρόπος καταστροφής ενός Σκληρού Δίσκου

Στη περίπτωση που επιθυμείς να καταστρέψεις τον σκληρό σου δίσκο και θέλεις να είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανακτηθεί καμία ευαίσθητη πληροφορία, τότε υπάρχουν δύο λύσεις.

Η πρώτη λύση είναι αυτή που σίγουρα μόλις σου πέρασε από το μυαλό: Απλά, κάνε τον κομμάτια! H άλλη λύση είναι η διαγραφή των δεδομένων με απομαγνητισμό.

Μπρούμε να σου προσφέρουμε και τις 2 λύσεις αποτελεσματικά. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι απλά να μας καλέσεις!

 

3.    Διάρκεια ζωής ενός Σκληρού Δίσκου

Σίγουρα ένας σκληρός δίσκος αποτελείται από διάφορα μηχανικά μέρη που συνεργάζονται για να λειτουργήσει σωστά. Συνεπώς, δεν περιμένει κανείς ότι θα διαρκέσει για πάντα.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι ένας σκληρός δίσκος μπορεί να έχει διάρκεια ζωής μικρότερη από όση θα πίστευες. Για την ακρίβεια, ένας δίσκος έχει διάρκεια ζωής 3 – 5 χρόνια, σε κανονικές συνθήκες.

Συνεπώς, προσπήθησε να κάνεις τακτικά backup αφού είναι σίγουρο ότι σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα θα έχεις σίγουρα δεδομένα που δεν θέλεις να χάσεις.

 

4.    Πράγματα που δεν πρέπει να δοκιμάσεις στο σπίτι

Πιθανότατα να έχεις δει εκπομπές που συχνά ο παρουσιαστής λέει “Don’t try this at home” ή αλλιώς “Μην το δοκιμάσετε στο σπίτι σας”. Η αλήθεια είναι ότι πολύς κόσμος, στη προσπάθεια του να επαναφέρει σε λειτουργία τον δίσκο, προβαίνει σε ενέργειες που δεν έχουν αποτέλεσμα.

Μερικές από αυτές τις ενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι οι εξής:

-       Χτύπημα του δίσκου στο τραπέζι ή στο πάτωμα για να μπορέσει να ξεκολλήσει ο μηχανισμός μέσα και να μπορεί να διαβάσει δεδομένα.

-       Τοποθέτηση του σκληρού δίσκου στο ψυγείο (!!!), γιατί έτσι πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να τον επαναφέρει σε σωστή λειτουργία.

Οι πρακτικές αυτές δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα και το πιο πιθανό είναι να αποτελειώσουν το δίσκο σου. Για το λόγο αυτό είναι καλύτερο να απευθύνεσαι στους ειδικούς, όπως η TicTac, που έχουν την εμπειρία και τα κατάλληλα εργαλεία για την ανάκτηση των δεδομένων σου.

 

5.    Διαδικασία ανάκτησης δεδομένων από Σκληρό Δίσκο

Αρκετός κόσμος ενδέχεται να πιστεύει ότι η ανάκτηση των δεδομένων από ένα κατεστραμμένο σκληρό δίσκο είναι μία εύκολη διαδικασία. Η αλήθεια, όμως, είναι ακριβώς η αντίθετη.

Στην ουσία, πρόκειται για μία ιδιαιτέρως λεπτή διαδικασία που μοιάζει με χειρουργική επέμβαση. Αφού γίνει πρώτα διάγνωση του λόγου καταστροφής του δίσκου, στη συνέχεια οι μηχανικοί θα προχωρήσουν στην επέμβαση. Ο σκοπός είναι να κάνουν τον δίσκο να λειτουργήσει μία ακόμη φορά, ώστε να μπορέσουν να ανακτήσουν τα δεδομένα σου.

Είναι σαν να λύνουν ένα παζλ…προσπαθούν να ενώσουν όλα τα κομμάτια και στο τέλος αποθηκεύουν τα δεδομένα που έχουν ανακτηθεί σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι έχεις μόνο 1 ευκαιρία να επέμβεις στον σκληρό δίσκο που έχει υποστεί βλάβη. Για αυτό είναι σώφρον να αφήνεις αυτή την επέμβαση να την κάνουν οι ειδικοί! Είμαστε η πρώτη εταιρία ανάκτησης δεδομένων στην Ελλάδα, με 15ετή εμπειρία, και είμαστε πάντα εδώ για να σε βοηθήσουμε!

 

Αυτά ήταν 5 βασικά στοιχεία που καλό είναι να γνωρίζεις εσύ αλλά και όλοι μας γύρω από τους σκληρούς δίσκους, ένα εξάρτημα που έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και, λανθασμένα, θεωρούμε ότι δεν πρόκειται να πάθει τίποτα όσα χρόνια και αν περάσουν, όση χρήση και αν του κάνουμε.

Ακόμη πιο σημαντικό, όμως, είναι να μπεις στη φιλοσοφία του Backup. Είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο και θα σε σώσει από το να τρέχεις να ανακτήσεις τα δεδομένα σου από τον χαλασμένο σκληρό δίσκο.

Εάν θέλεις τη καλύτερη λύση Backup, μπορούμε να σου τη προσφέρουμε. Είμαστε Platinum Reseller της επαναστατικής λειτουργίας που ακούει στο όνομα Storagecraft ShadowProtect! Μπορείς να δεις ακριβώς το πως μπορεί να σε ωφελήσει κάνοντας κλικ ΕΔΩγια να μην σε κουράσουμε περισσότερο στο άρθρο αυτό.

Και κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος αυτού του άρθρου. Ελπίζουμε να το βρήκες χρήσιμο και ενδιαφέρον. Το κυριότερο, όμως, είναι να καταφέραμε να σου δείξουμε ότι ο σκληρός σου δίσκος δεν θα λειτουργεί για πάντα και ότι πρέπει να κάνεις συχνά backup. Αλλά και αν γίνει το κακό, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι είμαστε εδώ για να ανακτήσουμε επιτυχώς, με ασφάλεια και εχεμύθεια τα δεδομένα σου.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε απορία ή πρόβλημα έχεις. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να έρθεις σε επικοινωνία μαζί μας.

Εάν θέλεις να βοηθήσεις και άλλο κόσμο με το να μάθει αυτά τα πράγματα γύρω από τον σκληρό δίσκο, θα ήταν μεγάλη μας χαρά να κάνεις share το άρθρο μας. :)

by tags / 0 Comments

Share

Comments