SSD δίσκος: 5 σημάδια ότι σας εγκαταλείπει! | Ανάκτηση Δεδομένων - Data RecoveryΑσφαλής Διαγραφή Αρχείων - Data Destruction - Safe Data Delete

SSD δίσκος: 5 σημάδια ότι σας εγκαταλείπει!

Είναι γεγονός ότι όταν αγοράζουμε πλέον υπολογιστή, σταθερό (desktop) ή φορητό (laptop), μας συμβουλεύουν να προτιμούμε τον SSD δίσκο έναντι του κλασικού HDD. Οι λόγοι είναι αρκετοί όπως, για παράδειγμα, το ότι είναι γρήγορος, εμφανίζει μεγαλύτερη σταθερότητα, καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει και αδυναμίες. Και παρ’ όλο που εμφανίζει θεωρητικά μία διάρκεια ζωής της τάξης των 4 – 7 ετών, εν τούτοις αρκετοί SSD δίσκοι τείνουν να εμφανίζουν βλάβη νωρίτερα. Και αυτό το γεγονός οφείλεται στον τρόπο κατασκευής τους. Τι εννοούμε με αυτό?

Οι δίσκοι αυτοί δεν έχουν μετακινούμενα μέρη, όπως οι κλασικοί σκληροί δίσκοι, αλλά είναι ευάλωτοι σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος ή διακυμάνσεων του ρεύματος. Μάλιστα αναφέρεται ότι μπορεί ο ίδιος ο δίσκος να μην έχει καταστραφεί εντελώς αλλά τα υπάρχοντα δεδομένα, δυστυχώς, εξαφανίζονται.

Σε αντίθεση με τον κλασικό σκληρό δίσκο που συνήθως ακούμε έναν ήχο, που μας ειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά, στον SSD δίσκο δεν υπάρχει κάποια τέτοια προειδοποίηση και μπορεί να βρεθούμε χωρίς να το καταλάβουμε με ένα κατεστραμμένο δίσκο. Όμως, υπάρχουν 5 σημάδια που μπορούν να μας δείξουν ότι κάτι δεν πάει καλά και να μας δώσουν χρόνο να ενεργήσουμε. Ας τα δούμε λοιπόν!

 

1.    Bad Blocks

Τα λεγόμενα bad blocks υπάρχουν στους SSD δίσκους, όπως τα bad sectors στους κλασικούς σκληρούς δίσκους. Στη περίπτωση αυτή ο υπολογιστής προσπαθεί να διαβάσει ή να αποθηκεύσει ένα αρχείο, αλλά ο χρόνος που χρειάζεται είναι τόσο μεγάλος, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνει και να εμφανίζεται στην οθόνη σας ένα μήνυμα λάθους (error message).

Υπάρχουν διάφορα συμπτώματα που οδηγούν σε αυτή τη κατάσταση των Bad Blocks. Τα πιο κοινά είναι τα εξής:

·      Ένα αρχείο δεν μπορεί ούτε να διαβαστεί ούτε να εγγραφεί στον σκληρό δίσκο

·      Ο υπολογιστής σας χρειάζεται επισκευή

·      Ενεργές εφαρμογές παγώνουν και κρασάρουν συχνά

·      Η ταχύτητα είναι αρκετά μικρή, ειδικά στην περίπτωση που προσπαθείτε να ανοίξετε μεγάλα αρχεία.

Εάν, λοιπόν, ο υπολογιστής σας εμφανίζει κάποια από αυτά τα συμπτώματα τότε τρέξτε κάποιο διαγνωστικό πρόγραμμα, προκειμένου να δείτε εάν υπάρχει πρόβλημα με τον SSD σας. Εάν ναι, τότε κάντε έρευνα για αγορά άλλου και αντικατάστασή του!

 

2.    Αδυναμία διαβάσματος / εγγραφής αρχείων

Σε αυτό το σημείο 2 πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:

·      Το σύστημα εντοπίζει το bad block καθώς εγγράφει δεδομένα στον δίσκο και, ως αποτέλεσμα, αρνείται να συνεχίσει την εγγραφή.

·      Το σύστημα εντοπίζει το bad block αφού έχουν εγγραφεί τα δεδομένα και, ως αποτέλεσμα, αρνείται να διαβάσει τα δεδομένα.

Στη πρώτη περίπτωση, τα δεδομένα σας ποτέ δεν εγγράφηκαν και συνεπώς δεν καταστράφηκαν. Συνήθως, το σύστημα επιλύει το πρόβλημα αυτόματα. Εάν όχι, τότε θα χρειαστεί να σώσετε το αρχείο κάπου αλλού ή να το αντιγράψετε στο cloud λογαριασμό σας. Στη συνέχεια, κάνετε επανεκκίνηση του συστήματος και προσπαθείτε να ξανα αποθηκεύσετε το αρχείο στον δίσκο.

Στη δεύτερη περίπτωση, δυστυχώς, τα δεδομένα σας δεν είναι καθόλου εύκολο να ανακτηθούν. Στη περίπτωση αυτή καλό είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε, καθώς, τόσο η εμπειρία όσο και τα αποτελέσματά μας, μας καθιστούν την Νο1 εταιρία στην ανάκτηση δεδομένων στην Ελλάδα.

 

3.    Το σύστημα χρειάζεται επιδιόρθωση

Σας έχει τύχει ποτέ να δείτε ένα αναδυόμενο παράθυρο (pop-up) στην οθόνη του υπολογιστή σας, είτε έχετε Windows είτε Mac? Μερικές φορές αυτό μπορεί να συμβεί επειδή ίσως δεν κλείσατε το σύστημα σας όπως πρέπει.

Υπάρχει, όμως, η περίπτωση αυτό να συμβαίνει διότι ο SSD δίσκος σας αρχίζει να αναπτύσσει bad blocks. Ευτυχώς για εσάς, η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού είναι αρκετά εύκολη. Τόσο τα Windows όσο και τα Mac, αλλά και τα Linux, έχουν ήδη προεγκατεστημένα προγράμματα επιδιόρθωσης για αρχεία που έχουν φθαρεί.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής υπάρχει η περίπτωση να χάσετε δεδομένα και το να τα ανακτήσετε θα είναι δύσκολο. Για αυτό το λόγο, δεν ξεχνάμε ποτέ να κάνουμε τακτικά back up των δεδομένων μας. Και αν θέλετε να επιλέξετε το καλύτερο σύστημα Back up τότε ρίξτε μία ματιά στο StorageCraft!

 

4.    Συχνά κρασαρίσματα

Εάν ο υπολογιστής σας κρασάρει κατά τη διαδικασία της εκκίνησης αλλά λειτουργεί μία χαρά αφού πιέσετε αρκετές φορές το reset κουμπί, τότε αρχίστε να κατηγορείτε τον SSD δίσκο σας. Είναι ένα σημάδι ύπαρξης κάποιου bad block ή ότι ο δίσκος σας “πεθαίνει” σιγά σιγά.

Για αυτό το λόγο κάνετε συχνά back up των δεδομένων σας για να μην βρεθείτε αντιμέτωποι με την απώλεια αυτών.

 

5.    Ο SSD διαβάζει μόνο δεδομένα (Read-Only)

Αφήσαμε αυτή τη περίπτωση για το τέλος γιατί δεν είναι τόσο συνηθισμένη, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν χρήστες που την έχουν συναντήσει. Τί γίνεται λοιπόν?

Ο SSD δίσκος αρνείται να κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια που απαιτεί να εγγράψετε δεδομένα σε αυτόν. Όμως, μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί και να σας επιτρέπει να διαβάζετε μόνο τα δεδομένα που υπάρχουν. Μπορεί να πιστεύετε ότι ο δίσκος πέθανε αλλά τα δεδομένα σας μπορούν να ανακτηθούν!

Προτού αποφασίσετε να πετάξετε τον δίσκο καλό είναι να τον συνδέσετε σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή σε ένα δεύτερο σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας. Προσοχή σε αυτό το σημείο: Να είστε σίγουροι ότι δεν κάνετε εκκίνηση του συστήματος από τον SSD δίσκο! Εάν και στη περίπτωση αυτή ο δίσκος δεν επιδιορθωθεί, τότε μπορείτε να ανακτήσετε όλα τα δεδομένα από αυτόν, πριν τον καταργήσετε.

 

Αυτά ήταν 5 σημάδια, λοιπόν, που θα σας δείξουν ότι ο SSD δίσκος δυστυχώς φτάνει στο τέλος της ζωής του.

Πάντως, όποιο πρόβλημα και αν αντιμετωπίσετε με δεδομένα σας, να γνωρίζετε ότι η ομάδα της TicTac είναι πάντα εδώ, με σκοπό να τα ανακτήσει αποτελεσματικά με ασφάλεια και εχεμύθεια!

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή πρόβλημα υπάρξει. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας.

Η γνώση είναι δύναμη, συνεπώς θα ήταν μεγάλη μας χαρά να κάνετε share το άρθρο μας προκειμένου να μάθουν και οι φίλοι για αυτές τις περιπτώσεις και να προστατεύσουν τα δεδομένα τους πριν αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τον δικό τους SSD δίσκο. :)

by tags / 0 Comments

Share

Comments